Paasbroodjes

Rozijnenbroodjes met specerijen: de Engelse ‘hot cross buns’

Deze broodjes worden in veel Engelstalige landen gegeten op Goede Vrijdag. Ze komen voort uit de christelijke traditie, vandaar de kruisen op de bovenkant. Het recept van deze heerlijke broodjes komt uit Bread van Daniel Stevens (River Cottage Handbook No.3). Het zijn eigenlijk gewoon rozijnenbollen met wat specerijen erdoorheen, hartstikke lekker! Ik heb het recept grotendeels gevolgd, alleen vond ik het mengsel voor de kruisen op de bovenkant wel erg waterig, dus daar heb ik wat extra bloem toegevoegd. Ook heb ik de bovenkant niet meer bestreken met jam, maar dat kan je natuurlijk wel doen.

Ik heb het recept hieronder weergegeven zoals ik het gemaakt heb. Je kunt in plaats van rozijnen ook een mengsel gebruiken van rozijnen, krenten of ander gedroogd fruit (dadels, cranberries, abrikozen, kersen etc.). ‘Mixed spice’ bestaat uit een mengsel van kaneel, korianderzaad, nootmuskaat, gemberpoeder, kruidnagel en venkel.

Probeer ook eens dit paasbrood, kerstbroodjes met marsepein of chelsea buns.

Paasbroodjes
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 125 ml handwarm water
  • 125 ml handwarme melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 middelgroot ei
  • 50 gram boter
  • 100 gram rozijnen
  • 1/2 geraspte sinaasappelschil
  • 1 theelepel mixed spice

Voor de kruisen

  • 50 gram bloem
  • 50 ml water

Voor de afwerking

  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1 eetlepel water

Bereidingswijze & foto’s

  1. Ik heb het deeg gemaakt in de broodmachine. In dat geval meng je alles voor het brood in de machine en zet je hem op de deegstand. Als je het deeg met de hand maakt, meng dan de bloem, het water, de melk, de gist, het zout en de suiker in een kom. Voeg het ei en de boter toe en mix met een elektrische mixer tot een kleverig deeg. Voeg dan het gedroogde fruit, de geraspte sinaasappelschil en specerijen toe en meng op lage snelheid. Bedek de kom met plastic folie en laat een uur rijzen totdat het deeg in omvang verdubbeld is.

  2. Sla het gerezen deeg terug. Verdeel het in 8 gelijke stukken (bij mij was het 125 gram per broodje). Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat, bedek ze met ingevet plastic folie en laat nog eens een half uur rijzen.

  3. Verwarm de oven voor op 200°C.

  4. Meng de bloem met het water. Stop het mengsel in een spuitzak en spuit de kruisen op de broodjes.

  5. Bak de broodjes 15 – 20 minuten in de oven.

  6. Smelt ondertussen de jam met het water in een pannetje en zeef het mengsel. Bestrijk de broodjes met het jammengsel zodra ze uit de oven komen. Laat de broodjes afkoelen op een rooster. Serveer ze warm, koud of geroosterd.

2 Reacties

  1. Ze zien er mooi uit. de recepten lijken allemaal wel op elkaar, kruiden en rozijnen of ander gedroogd fruit. Ik ga ze zeker vaker maken. Als het geen Pasen is, kun je natuurlijk het kruis gewoon weglaten. Fijne Paasdagen, Caroline

    Caroline Brouwer op 16 April 2014

  2. Klopt, Caroline. Ik ga ze ook vaker maken, ik vind ze lekkerder dan krentenbollen :). Jij ook fijne paasdagen! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 April 2014

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!