Marokkaanse viskoekjes met hete saus

Heerlijke Marokkaanse viskoekjes met komkommersalade en een hete saus

Dit heerlijke recept is wederom van Diana Henry. Ik kan er gewoon niet over uit hoe lekker al de recepten zijn die ik tot nu toe van haar geprobeerd heb. Tijdens het maken van de viskoekjes maakte ik me een beetje zorgen of het wel goed zou komen, het mengsel was namelijk vrij nat, maar als je ze eenmaal in de olie bakt, maakt dat niks meer uit. Ik heb de ingemaakte citroen uit het recept vervangen door wat geraspte citroenschil.

De combinatie van de hete saus, de viskoekjes en de salade is erg geslaagd. Wij aten het als voorgerecht, maar het kost wel even wat tijd. Je zou de viskoekjes kunnen voorbereiden tot aan het punt waarop je ze gaat bakken en ze zo in de koelkast bewaren, ook kun je de saus eerder maken, dat ga ik de volgende keer doen. Wij gebruikten pangasiusfilet, maar elke soort witvis kan. Wij hadden in totaal 12 viskoekjes, terwijl je er volgens het recept 24 kunt maken, dus ik denk dat die van ons wat groter waren.

Probeer ook eens zalmburgers met munt, zalmschijven of fish and chips.

Marokkaanse viskoekjes met hete saus
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
6 personen als voorgerecht

Ingrediënten

Voor de hete saus

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 rode paprika’s
  • 1 wortel
  • 2 sjalotjes
  • 1 rode chilipeper
  • 1/4 theelepel saffraan
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 ml witte wijnazijn

Voor de viskoekjes

  • 700 gram witvis
  • 3 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 ingemaakte citroen
  • 1 ei
  • handvol verse koriander
  • handvol verse peterselie
  • versgemalen zout en peper
  • 5 eetlepels bloem
  • om te bakken zonnebloemolie

Voor de komkommersalade

  • 1 komkommer
  • 4 theelepels witte wijnazijn
  • 4 theelepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • handvol verse munt

Bereidingswijze & foto’s

  1. Begin met het maken van de hete saus. Maak de paprika’s, wortel, sjalotjes en chilipeper schoon, verwijder eventuele zaadjes en snij alles in stukken. Verwarm de olie in een pan en voeg de paprika’s, wortel, sjalotjes en chilipeper toe. Bak totdat alles helemaal zacht is (voeg na een paar minuten wat water toe, leg een deksel op de pan en laat gaar worden). Voeg dan de saffraan, suiker, azijn en 100 ml water toe. Kook op laag vuur voor 10 – 15 minuten. Laat dan afkoelen. Pureer het mengsel in de blender tot een glad geheel.

  2. Maak de viskoekjes. Pel de knoflook en hak in stukjes. Hak de ingemaakte citroen in stukjes. Stop de vis met de komijn, chilivlokken, gehakte knoflook, gehakte citroen, verse koriander en peterselie en zout en peper in een keukenmachine. Breek het ei erbij. Gebruik de pulseknop om het geheel te mengen, maar pas op dat je dit niet te enthousiast doet, de vis moet niet gepureerd worden.

  3. Stop de bloem voor de viskoekjes in een kom. Maak patties van de viskoekjes (24 stuks) en laat ze in de bloem vallen. Rol door de bloem heen en leg apart.

  4. Net voordat je de viskoekjes gaat bakken, kun je de komkommersalade maken. Schil de komkommer en verwijder de zaadjes met een theelepel, gooi de zaadjes weg. Snij de komkommer in dunne maantjes. Hak de munt en meng de komkommerstukjes met de munt, azijn, suiker en de olie. Breng op smaak met zout en peper.

  5. Verhit een laag van 4 cm olie in een bakpan en laat heet worden (test eventueel met een broodstukje of de olie heet genoeg is, het broodstukje moet gebakken worden, het moet zich niet volzuigen met olie). Bak de viskoekjes voor ongeveer 6 minuten, 3 minuten aan elke kant. Test er eventueel een om te kijken of de vis aan de binnenkant gaar is. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

  6. Verdeel de viskoekjes over 6 borden, besprenkel ze met wat zeezout. Serveer met de hete saus (heet of op kamertemperatuur) en de komkommersalade.

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!