Labneh

Een zachte kaas, gemaakt van yoghurt.

Labneh (of yoghurtkaas) wordt veel gegeten in het Midden-Oosten. Het is een zachte kaas, gemaakt van yoghurt. Een soort stevige variant van onze ‘hangop’ (hangop laat je maximaal 4 uur uitlekken, labneh een stuk langer). Je maakt labneh door yoghurt in een kaasdoek te hangen en dit minstens een nacht te laten uitlekken. Het is absoluut niet moeilijk.

Je kunt labneh op verschillende manieren eten. Besprenkel bijvoorbeeld met olijfolie en eet met warme khobz. Je kunt er ook een kruidenkaas van maken, door bijvoorbeeld knoflook, fenegriekzaad, uienzaad en groene peper toe te voegen. Daarnaast kun je het gebruiken in toetjes (zie bijvoorbeeld dit recept van Yotam Ottolenghi voor labneh met geroosterde rabarber).

Probeer ook eens mezze, geitenkaasspread met basilicum of hummus.

Labneh
Moeilijkheid
Bereidingstijd
Aantal
350 gram

Ingrediënten

 • 1 liter volle, biologische yoghurt
 • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze & foto’s

 1. Neem een vergiet, een grote kom (waar de vergiet in zal passen) en een kaasdoek. Als je geen kaasdoek hebt, gebruik dan de dunste theedoek die je kunt vinden. Labneh - 002 Labneh - 003

 2. Zet de vergiet in de kom en leg de kaasdoek in de vergiet. Labneh - 004

 3. Meng de yoghurt met het zout.

 4. Giet de yoghurt in de kaasdoek. Pak de hoeken van de doek samen en trek goed naar elkaar toe. Bind vast met een elastiek of een stukje touw. Labneh - 009 Labneh - 011 Labneh - 013 Labneh - 022

 5. Laat de labneh een nacht in de koelkast uitlekken. Het kan ook langer. Uiteindelijk moet de kaas de consistentie hebben van een stevige zure room.

 6. Knijp de bol goed uit. Schraap de kaas in een kom en bewaar in de koelkast. Het vocht dat je over hebt, is wei. Helaas kun je daar geen ricotta van maken (dat kan alleen van wei van harde kazen), maar je kunt het wel voor andere dingen gebruiken (klik!). Labneh - 023 Labneh - 026 Labneh - 028

Labneh - 040

3 Reacties

 1. Mmm… ben gek op labneh; zoet of hartig! Ik heb de zoete labneh met rabarber gemaakt samen met Ottolenghi’s pistache-gemberbiscotti: superlekker!

  Geniet van het mooie weer!

  Kelly op 18 August 2012

 2. He leuk een recept met labeneh (zo schrijft je het eigenlijk). Het is ook heerlijk als topping op een fruitsalade dit als vervanger van slagroom. Meng in dat geval een beetje vanille (-extract, suiker) erdoor. Ik smeer het ook op brood of geroosterd brood met wat aardbeienjam (of ander jam naar smaak).

  Bianca op 27 August 2012

 3. Bedankt voor de tips, Bianca! Nooit geweten dat het labeneh was, weer wat geleerd :).

  Lisa op 29 August 2012

Reactie achterlaten

Je gegevens
 1. *
 2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!