Ons weblog, zin en onzin over eten en meer.

Biologisch vlees

blijekoe

Wij hebben zojuist onze planning voor de feestdagen gemaakt en terwijl ik het vlees ging bestellen dat we nodig hebben, besloot ik er een blogpost aan te wijden. Dit is namelijk de tijd van het jaar dat er veel en grote stukken vlees gegeten worden. Niet gek dus om even stil te staan bij de beestjes die daarvoor het leven hebben gelaten.

Sinds een paar jaar eten wij zoveel mogelijk biologisch vlees. Ik weet nog het moment dat ik bij de supermarkt liep en een hele kip wilde gaan klaarmaken. Ik keek in het schap en er lagen allemaal kleine kippetjes. En opeens besefte ik dat het jonge dieren waren. Vanaf dat moment werd ik me opeens veel bewuster van wat ik eigenlijk kocht. Nou wil ik niet zeggen dat ik daarvoor niet wist dat veel dieren lijden om voor ons vlees te leveren (een vrachtwagen vol met varkens vond ik echt heel zielig), maar ik werd toch even met mijn neus op de feiten gedrukt.

Het gaat ons voornamelijk om het welzijn van de dieren (met biologische groentes zijn we een stuk makkelijker), al is het natuurlijk ook fijn om te weten dat het vlees een stuk natuurlijker is en niet volgepompt is met allerlei spul. En eigenlijk valt het ons nu pas op hoeveel vlees niet biologisch is. Bij ons in de buurt zit een slager, maar die verkoopt helemaal geen biologisch vlees. Dus gaan we vervolgens maar naar de Albert Heijn, die gelukkig wel een redelijk assortiment heeft (tegenwoordig zelfs bij de vleeswaren voor op brood). Heel jammer eigenlijk, want ik zou mijn vlees liever bij een slager kopen.

Biologisch vlees is een stuk duurder, dat is waar. En je vraagt je dan natuurlijk af hoeveel verschil het daadwerkelijk zal maken. Maar het voelt wel goed om een stuk vlees te eten van een dier dat ook daadwerkelijk buiten in de wei heeft gestaan. Nou scheelt het wel dat wij niet echt grote vleeseters zijn en het ook geen enkel probleem vinden om een aantal keer in de week vegetarisch te eten. In gesprekken met anderen merk ik vaak dat heel veel mensen er niet stil bij staan, zoals ik er eigenlijk ook niet stil bij stond. Of dat mensen onverschillig reageren (‘een koe is toch maar een koe’). Wat heeft een plastic verpakking met vlees eigenlijk nog te maken met een levend dier?

Het lijkt me een mooie gedachte om er nu wat mee te doen. Om bij je kerstinkopen eens biologische vlees te kopen, of helemaal geen vlees. En om goede voornemens te gaan maken voor het nieuwe jaar. Al besef ik ook wel ‘that I’m preaching to the choir’, de meeste mensen die van eten en koken houden, zullen dit waarschijnlijk al doen. Maar misschien heb je een broer, zus, vader, moeder, vriend of vriendin die nog overtuigd kan worden. Wees de verandering die je graag zou willen zien in de wereld (amen!).

2 Reacties

  1. Go Lisa, go Lisa!

    Sabine op 19 December 2011

  2. Wat een goede tekst, en een heel mooi moment in het jaar om de lezers van je website hier stil bij te laten staan!

    Maaike op 21 December 2011

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!

Volg ons via Twitter:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor interessante extra’s en het laatste nieuws: